Prozdrowotne właściwości oleju kokosowego – dlaczego warto go stosować

Jednym z najzdrowszych oraz coraz bardziej popularnym olejem, określanym także mianem superfoods jest olej kokosowy. Posiada on postać białej oraz twardej masy i właśnie w takiej formie najczęściej można znaleźć go na sklepowych półkach. Olej ten jest olejem roślinnym a pozyskiwany jest z miąższu orzecha palm kokosowych. Szeroko ceniony z uwagi na swoje zdrowotne i upiększające właściwości, znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni ale także w przemyśle kosmetycznym.

Wartości i rodzaje oleju kokosowego

W składzie oleju kokosowego znaleźć można przede wszystkim mieszankę nasyconych (takich jak kwas kaprylowy czy stearynowy) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (przede wszystkim kwas oleinowy oraz linolowy). Sam olej posiada także sporą ilość naturalnych antyoksydantów (takich jak witaminy z grupy B, witaminę E, C oraz K), które są sprzymierzeńcem w walce o zdrowie, młodość oraz zachowanie naturalnej odporności.

Na sklepowych półkach można znaleźć dwa rodzaje oleju kokosowego do których zaliczyć należy:

– olej kokosowy nierafinowany,

– olej kokosowy rafinowany.

Pierwszy z nich odznacza się większą zawartością składników odżywczych i sprawdza się doskonale podczas wykonywania różnego rodzaju zabiegów kosmetycznych. Może być stosowany na zimno, jednak nie zaleca się go do używania podczas smażenia czy pieczenia. Olej kokosowy rafinowany, pomimo tego że jest bardziej przetworzonym produktem, odznacza się wyższą temperaturą palenia oraz większą trwałością. Będzie sprawdzał się doskonale podczas pieczenia oraz smażenia. Nie powinno się go stosować na zimno, nie jest też polecany do wykonywania zabiegów kosmetycznych.

Na co stosować olej kokosowy?

Olej kokosowy posiada silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz antywirusowe. Będzie skuteczny w leczeniu i zapobieganiu chorobom skóry, sprawdzi się podczas walki z opryszczką oraz różnego rodzaju grzybicami. Warto go stosować także podczas przyspieszenia procesu gojenia ran, z uwagi na to, że stymuluje proces odbudowy włókien kolagenowych w uszkodzonych tkankach.

Jego prozdrowotne właściwości docenią także osoby borykające się z cukrzycą oraz problemami z pamięcią. Z uwagi na zawartość kwasów MCT jest on trawiony z pominięciem insuliny, jego spożywanie poprawia też funkcje poznawcze, dlatego warto go stosować u osób chorych na Alzheimera.